Afstudeeropdracht: Verbeteren levensduureisen met velddata

Mogelijkheden bij de afdeling proefstandbeproeving met eventuele eigen inbreng voor twee afstudeerders HBO

 • Location Eindhoven
 • Organisation Unit Internships Eindhoven
 • Fulltime Fulltime
 • Education level Bachelor
 • Contract type Internship contract

Job description

DAF wil de methode om levensduureisen te bepalen verbeteren. De huidige methode stamt uit de jaren 80. In die tijd werd nog maar weinig velddata gemeten en werd veel gebaseerd op aannames.

Sinds een aantal jaar rijden ongeveer 100 tot 200 testvrachtwagens rond in verschillende werkomgevingen en over verschillende landen. Op deze vrachtwagens zitten sensoren die elke seconde meten wat de vrachtwagen doet; door bochten rijden, over drempels, met welke snelheid, massa, etc. Daarnaast rijden op dit moment zo’n 15.000 vrachtwagens die voorzien zijn van DAF Connect; een tracking systeem dat eens per 5 minuten gemiddelde data opslaat over de betreffende vrachtwagen en op afstand uitgelezen kan worden. Hiermee kan bijvoorbeeld bepaald worden waar de DAF vrachtwagens rijden, hoe lang ze stil staan, of wat de beladingsgraad is.

Naast deze data die de inzetten van voertuigen beschrijft, worden ook veel metingen gedaan om te bepalen hoe het voertuig zich gedraagt in verschillende omstandigheden. Dit zijn metingen veelal gericht op een beperkte set faalvormen die op de DAF proefbaan uitgevoerd worden.

Door het combineren van al deze data kunnen levensduureisen nauwkeuriger bepaald worden. Binnen deze context kunnen verschillende opdrachten geformuleerd worden, afhankelijk van de studierichting en affiniteit van de student.

Voorbeelden van opdrachten:

Vertaal het aantal bochten dat optreedt in werkelijkheid naar testmanoeuvres die op de proefbaan uitgevoerd kunnen worden.
Op dit moment is een TU-student in kaart aan het brengen hoeveel stuurbewegingen er in het veld gemaakt worden. Dit levert geen eenduidig antwoord op, natuurlijk. Enerzijds omdat verschillende voertuigen verschillende inzetten hebben en anderzijds omdat verschillende faalvormen gevoelig zijn voor verschillende aspecten van het sturen. De stuurcollectieven die uit deze studie volgen moeten vervolgens weer vertaald worden naar testmanoeuvres met een gelijke schadeinhoud. Om dit te definiëren moeten detailmetingen gecombineerd worden met velddata.

Definieer groepen binnen de voertuigpopulatie die bepaalde falers kunnen voorspellen.
Traditioneel worden voertuigen ingedeeld in groepen zoals langeafstandsverkeer of distributie. De vraag is of dit voor alle faalvormen de juiste verdeling is. Het is denkbaar dat voor bepaalde faalvormen een andere groepering, bijvoorbeeld op basis van locatie of brandstofverbruik, beter voorspeld kunnen worden.

Bepaal de bias in de connect-database
Nog niet alle voertuigen zijn uitgerust met DAF connect. Om te bepalen hoe representatief de connectdata is voor alle voertuigen in het veld, moet deze vergeleken worden met andere databronnen (bijvoorbeeld verkoopdatabase).

Your profile

 • afstudeerder HBO;
 • Studie als: InformaticaData ScienceWerktuigbouwkunde of Autotechniek. 

Department

Je komt terecht op de afdeling proefstandbeproeving. Op deze afdeling worden onder andere onderdelen getest op levensduur. Om te weten hoe lang getest moet worden dienen levensduureisen te worden opgesteld. Dat is ook onderdeel van het werk op deze afdeling. Jouw opdracht maakt daar deel van uit. Je zult begeleid worden door twee collega’s van deze afdeling.

We offer

 • Een kijkje in de keuken bij een grote, internationale organisatie;
 • Je krijgt veel vrijheid en verantwoordelijkheid. We staan open voor jouw initiatieven en afhankelijk van de opdracht zie je jouw resultaten terug op de werkvloer;
 • Een ervaren coach en begeleider, waar je veel van kunt leren en die klaar staat om je verder te helpen;
 • Na het afronden van je studie, krijg je de kans om jouw loopbaan bij DAF te starten;
 • Een stagevergoeding van € 250,- (MBO) € 375,- (HBO) € 450,- (WO) op basis van 36 uur;
 • Een reiskostenvergoeding, als je niet in het bezit bent van een studentenreisproduct;
 • Een huisvestingsvergoeding, als je tijdelijk een kamer huurt in de buurt van DAF.
Elke stagiaire krijgt de kans om deel te nemen aan het  Student Event. Tijdens dit event leer je andere stagiaires kennen en kom je meer te weten over DAF / PACCAR!
Benieuwd hoe studenten hun stage bij DAF ervaren? Lees hier verhalen van onze oud-stagiaires.

Apply